Saturday, 18 June 2011

Yarkhhhh.. Lipas….

 A. Lipas rumah biasa
B. Lipas Jerman
C. Lipas Australia
D dan E. Lipas Oriental

Antara serangga yg aku agak kurang suka ialah lipas. Lipas biasanya tinggal di tempat gelap dan lembap seperti di celah2 almari dan di bawah sinki. Terdapat kira2 4,500 spesis lipas, kira2 tiga puluh spesis dikaitkan dgn tempat tinggal manusia dan kira2 empat spesis terkenal sebagai serangga perosak. Kalau jumpa konpem aku bunuh. Geli siot. Tegah aku duk jenjalan menziarah blog2 rakan terjumpa aku satu entry yg ditulis oleh Cik Sha Qiffmie berkaitan cara menghapuskan lipas. Memang aku sukalah topic ni. Heheheehehe.. gelak jahat.

Biasanye org ramai membunuh lipas dengan cara yg tidak bijak. Apa yg biasa dilakukan ialah dengan memijak atau memukul lipas dgn suratkhabar atau penyapu. Konpem lipas tersebut akan penyek dan perlu dibersihkan tempat pembunuhan tersebut dgn air dan sabun. Kalau tak melekatlah bau isi perut lipas tu.

Cik Sha Qiffmie ada mengajar beberapa cara mudah utk menghapuskan lipas serangga perosak ni. Cara pertama ialah membunuh dgn cara natural. Spraykan lipas dgn air sabun. Ini kerana lipas bernafas dari kulit kepala sehingga ke kulit badan. So air sabun akan menutup lubang nafas lipas. Cara ni betul2 jimat. Peralatan yg perlu ada ialah apa saja air sabun dan botol spray.

Cara kedua ialah menggunakan botol kaca yg terbuka mulutnya seperti botol jam dan madu. Letakkan serbuk kopi atau koko dlm botol. Kemudian letakkan di tempat yg biasa Nampak lipas. Biasanya bila lipas dah masuk dlm botol tu dia susah nak keluar. Bila dah terperangkap teruslah spray dgn air sabun. Mudah saja kan.

Cara yg ketiga ialah menggunakan racun buatan sendiri. Bahan2 nya ialah satu bahagian serbuk boric asid (ini yg pembuat mee kuning selalu bg kita makan walaupun dah diharamkan oelh kerajaan), dua bahagian tepung gandum, dan satu bahagian koko. Bahan2 ni perlu digaulkan dan dimasukkan dlm kotak kecil. Tolong jgn hidu bahan ni. Pakai penutup hidung semasa melakukan kerja ni. Letakkan kotak tersebut di tempat2 gelap. Jgn lupa cuci tangan selepas siap. Cara ini menyebabkan lipas tidak akan membiak. Anak2 lipas akan mati dan tidak sempat utk membesar dan membiak.

Akhir sekali ialah dengan cara menjaga kebersihan persekitaran rumah anda. Kan kebersihan tu separuh daripada iman. Selalu2lah rajinkan diri utk membersihkan rumah anda.

Mudah dan senang kan. Diharapkan tips2 ini dapat membantu dan menyelesaikan masalah lipas di persekitaran kita. OK say no for lipas. Heheheehehe.. Selamat mencuba.

7 comments:

Ellen said...

Akak ellen tak suka lipas...kalo datang..mesti teriak giler...

ok gak tips2 ni..nanti akan dipraktikkan mana yang patut..tq..hehe

Syuxer said...

tq info neh bro..:)

aku memang anti gila ngan lipas..dipancung kepalanya masih rileks lari cam watson nyambek..

nanti aku try tips2 kat atas neh..:)

Tuan Penasihat said...

cayalah geng...belalang pun agak tidak gemar kpd serangga bernama lipa nih. kalut semacam jer dia.

hee

ninest123 said...

louis vuitton outlet, ralph lauren pas cher, polo ralph lauren outlet, longchamp pas cher, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, michael kors, louboutin shoes, sac longchamp, chanel handbags, tiffany jewelry, christian louboutin outlet, ray ban sunglasses, louis vuitton, louboutin outlet, gucci outlet, prada outlet, prada handbags, longchamp, louboutin, jordan shoes, air max, ugg boots, replica watches, nike air max, nike outlet, nike air max, nike free, nike free, nike roshe run, polo ralph lauren outlet, ugg boots, longchamp outlet, kate spade outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, air jordan pas cher, longchamp outlet, tiffany and co, replica watches, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, louis vuitton, tory burch outlet

ninest123 said...

vans pas cher, sac guess, new balance pas cher, lacoste pas cher, nike air max, hollister pas cher, coach outlet, coach outlet, lululemon, ugg boots, timberland, kate spade handbags, ray ban pas cher, abercrombie and fitch, coach purses, nike blazer, ralph lauren uk, air force, nike air max, michael kors outlet, hogan, replica handbags, michael kors outlet, nike air max, true religion jeans, hermes, michael kors, nike free run uk, michael kors outlet, oakley pas cher, north face, michael kors, hollister, true religion outlet, michael kors outlet, burberry outlet online, michael kors, michael kors outlet, true religion jeans, ugg boots, true religion jeans, vanessa bruno, nike roshe, north face, converse pas cher, tn pas cher, burberry, mulberry, michael kors, ray ban uk

ninest123 said...

baseball bats, longchamp, nfl jerseys, ghd, jimmy choo shoes, vans shoes, nike air max, lululemon, new balance, ralph lauren, converse outlet, mac cosmetics, valentino shoes, nike huarache, oakley, north face outlet, iphone cases, soccer shoes, asics running shoes, wedding dresses, gucci, bottega veneta, soccer jerseys, chi flat iron, nike air max, hollister, babyliss, louboutin, p90x workout, reebok shoes, instyler, timberland boots, lancel, hollister, ray ban, mcm handbags, nike trainers, mont blanc, giuseppe zanotti, north face outlet, herve leger, celine handbags, insanity workout, ferragamo shoes, beats by dre, abercrombie and fitch, birkin bag, vans, hollister, nike roshe

ninest123 said...

canada goose uk, ugg pas cher, ugg,uggs,uggs canada, pandora charms, moncler, pandora charms, ugg boots uk, doudoune canada goose, moncler, moncler, louis vuitton, canada goose, juicy couture outlet, louis vuitton, links of london, juicy couture outlet, hollister, moncler, marc jacobs, wedding dresses, moncler outlet, montre pas cher, moncler, coach outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, canada goose, moncler, thomas sabo, canada goose, louis vuitton, canada goose outlet, karen millen, canada goose outlet, sac louis vuitton pas cher, swarovski, ugg,ugg australia,ugg italia, bottes ugg, moncler, louis vuitton, canada goose, pandora jewelry, replica watches, toms shoes, supra shoes